
Halkın Yükselişi Partisi Rize İl Başkanı Muammer Öksüz, demiryolu Projenin Erzincan, Gümüşhane ve Trabzon olarak yapılması, Samsun’dan Sarp’ a kadar olan aradaki illere haksızlık olduğunu belirtti. Öksüz, “Bölgesel kalkınmada limanların önem kazanması için demiryolu taşımacılığı önem arz etmektedir. Bu nedenledir ki ihalenin Samsun-Sarp arasını da kapsayacak şekilde yapılması gereklidir. Trabzon’ a kadar gelecek bir hızlı trenin, zaten sahilde Trabzon sonrası Rize ve Artvin`i kapsamaması düşünülmemelidir. Kaldı ki Türk cumhuriyetlerine ve Rusya’ya açılan en yakın Sarp sınır kapısıdır. Neden ısrarla demiryolu ve hızlı tren ilimize gelsin diyoruz; Karayoluyla yapılan ulaşımın demiryoluyla ve hızlı tirenle ilimizden de yapılmasını talep ediyoruz. Tren yolunun Güneydoğuya’ da dik bağlantıyla bağlanması, temeli atılacak Ovit tünelinin de önemini arttıracaktır” dedi.
Öksüz “Hızlı trenin ilimize gelmesiyle; alternatif, daha konforlu ve ekonomik seyahat olanağını kazanmış oluruz. Halen Yapılması söz konusu olan Trabzon-Tirebolu-Harşit-Erzincan yolunun batıdan Giresun’a, doğudan Rize’ye bağlanması, bunun yanı sıra benzer şekilde GAP bölgesine ve Kars Üzerinden Tiflis’e bağlanması ülkemize mal taşımasında ve bu demir yoları üzerinden Kafkaslara-Orta Asya ya-Rusya ya olan ihracatımızın ve uluslar arası transit ticaret hizmetlerinden kaynaklanan gelirlerimizin artmasına sebep olur. Hızlı trenin Trabzon’a ve oradan ilimize ve bilahare Batum’ a kadar uzanması karayolundaki yoğunluğu da azaltacağından trafikte büyük oranda bir rahatlamada getirecektir. Ayrıca kazaları asgari seviyeye indirecek, karayolunun ağır tonajlı araçlarla hazar görmesi de büyük oranda önlenmiş olacaktır. TCDD`nin yeni atılımları arasında hızlı tren projesi bulunmaktadır. Hızlı tren hızlandırılmış tren değildir, ancak sisteme uygun bir altyapı ile çalışır. Bu projenin temel işlevi mevcut tren yolunun revize edilerek, hızlı tren taşımacılığına uygun hale getirilmesidir” dedi.
Hızlı trenin avantajları çok
Öksüz, hızlı trenin avantajlarının saymakla bitmeyeceğini belirterek, “Hızlı tren ile uçak yolculuğuna göre daha çabuk ulaşım sağlanabilir. Tren istasyonlarının şehir içinde yer almaları nedeniyle erişim daha kolaydır.Hızlı trenlerde gecikme ve ertelemeler çok nadir görülmektedir. Hava olayları aşırı etki göstermediği sürece trenler için bir gecikmeye neden olmamaktadır.Hızlı trenler diğer ulaşım araçlarına göre çok daha güvenlidir.
Hızlı trenler elektrik enerjisi ile çalışırlar, bu nedenle çevreye zarar vermedikleri gibi sessiz çalışarak gürültü kirliliği de üretmezler” dedi.
KAZA VE ÖLÜM ORANLARI DÜŞÜK
Öksüz, “Türkiye’de trafik kazalarında her yıl 1 ilçe nüfusu yitiyor, her 10 yılda 97 bin nüfusa sahip Bayburt, 93 bin nüfusa sahip Tunceli gibi bir ilimiz haritadan siliniyor. Ülkemiz son 15 sene içerisinde terör olayları sebebi ile 30 bin insanını kaybetti. Öyle ki karayollarında, istatistiki verilere göre 15 yıl içerisinde 100 binin üzerinde insanımız hayatını yitirdi
Kazaların trajik boyutları bununla da kalmıyor. Son 10 yılda trafik kazalarında yaralanan ya da sakatlananların sayısı 1 milyon 200 bin kişi. 8 milyon kişi de bu dramdan doğrudan ya da dolaylı etkileniyor. 70 milyon nüfusa sahip Türkiye’de trafik kazası dramı yaşamamış bir aile neredeyse yok gibi. Raporda ayrıca Türkiye’nin son 10 yılda 100 milyar dolarlık bir maddi kayba uğradığına dikkat çekiliyor.
Tablo bu kadar korkunçken, araştırmalar karayolunun demiryoluna göre, kaza sayısı bakımından 22 kat, ölü sayısı bakımından 8 kat, yaralı sayısı bakımından da 17,7 kat daha tehlikeli olduğunu ortaya koyuyor. Ölüm riski, 1 milyar yolcu-km başına demiryollarında 17 iken karayollarında 140 tır” dedi.
DEMİR AĞLARLA ÖREMEDİK
Rapora göre 1923 yılında
HATLAR ESKİ, RAYLAR YAŞLI
Öksüz “Rapora göre son 50 yıldır demiryollarımızda yenileme yapılmıyor. Demiryolu taşıt filomuz da yeterli düzeyde değil. Raylarımızın 7.4 bin km’si yarım asırdan daha yaşlı ve teknolojileri de eski. Ana hatlarımızın yüzde 95’i tek yönlü. Oysa bu oran Avrupa’da yüzde 1’lerde bulunuyor. Hatlar elektrifikasyonsuz, sinyalizasyonsuz, geometrisi bozuk, koridorları yanlış, üst yapısı eski ve modern demiryolu araçlarıyla uyumsuz” dedi.
KARAYOLUNDAN UCUZ
Öksüz, “DPT’nin hesaplamalarına göre, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli