
13:39 Bekaroğlu’ dan seçim ekonomisi uygulayan Hükümete: “Yaptığınız çok yönlü ahlaksızlık!”00:34 İlyas Gör, bu kez bağımsız Aday23:565 Partinin Rize ve İlçelerindeki Belediye Başkan Adayları13:43 Metin Esnaf Ziyaretlerine Devam Ediyor20:30 MHP Derepazarı’nda Salona Sığmadı11:07İyi Parti Fındıklı İlçe Başkanı Köseoğlu, `Kazanan Millet Olacak`11:02`Cumhurbaşkanından 1 Oy Temennisinde Bulunsam Tereddütsüz Bize Oy Verecektir`16:22 Korkunun Ecele Faydası Yok, Gideceksiniz14:46 MHP Adaylarını Tanıttı14:45CHP Rize`de Rekor Başvuru14:45 Akyüz: `ÇAYKUR Belediye Yönetiminde Söz ve Karar Sahibi Olacak`11:51 Varlık Fonu hangi varlıkları teminat gösterdi?00:49 Yıldırım’a soru önergesi verdi12:12Av. Remzi Kutanoğlu Projelerini Açıkladı
www.rizehaber.özel
Önümüzdeki aylarda açıklanacak olan 2012 yılı yaş çay taban fiyatı öncesi, çay üreticileri esnaf, sivil toplum örgütleri, meslek odaları ile siyasi parti temsilcilerinin yaş çay taban fiyatı ile ilgili görüşlerini yayınlamaya devam ediyoruz.
Dün gazetemizde yer alan çay üreticilerinin ‘ 1,5 lira’ fiyat istiyoruz açıklamaları sonrası bugün ise çay üreticisi olan iki siyasi parti Rize il başkanının konuyla ilgili görüşlerini aktarıyoruz.
DP İL 1,5 lira istedi
2012 yılı yaş çay taban fiyatının en az 1.5 lira olması gerektiğini söyleyen Demokrat Parti (DP) Rize il başkanı Hamit ÇELİK ise konuyla ilgili görüşlerini şu şekilde aktardı:
“2012 yılı yaş çay taban fiyatı en az 1,5 lira olmalıdır. Çünkü çayda kullanılan gübrede bir taban fiyat tutturulamadı. Geçen yıl 600 lira olan gübre 1300 liraya kadar çıktı. Çay Doğu Karadeniz bölgesinin ekonomisine direk yansıyor Çayda taban fiyat verilirken buna dikkat edilmelidir. Refah-Yol Hükümeti döneminde 1kg yaş çay ile 3 ekmek alınıyordu. Şimdi 3 ekmeği bıraktık 1,5 ekmek fiyatı çayımıza versinler razıyız.
Birde kampanya açılmadan taban fiyat belirlenmelidir. İlgili bakan bu güne kadar yapmadığını bu sezon yapmasını bir Rizeli olarak istiyoruz. Kampanya açıldığında taban fiyat belli olmadığı için üretici ister istemez özel sektörün kucağına itilmiş oluyor. Üreticilerimiz özel sektöre mahkûm edilmemelidir. Devlet özel sektöre çay parası ödemesi konusunda bir muide getirmelidir. Çayda kota ve kontenjan çay kurun kapasitesi artırılarak kademeli olarak acilen artırılmalıdır yoksa bu yıl üretici yeniden özel sektöre mahkûm edilmiş olur” dedi.
Kaçak çay acilen önlenmelidir
Cumhuriyet tarihinde en düşük fiyatı çayımıza AK Parti hükümeti vermiştir diyen İşçi Partisi (İP) Rize il başkanı Metin Sına Kan 2012 yılı yaş çay tabanı fiyatı ile ilgili görüşlerini şu şekilde açıkladı: “Yaş çaya bu güne kadar en düşük fiyatı son 10 yılda AK Parti Hükümeti ödemiştir. Çayın alım gücünü resmen bitirdiler. Bu hükümet döneminde destekleme primi adı altında hazineden çaya prim veriliyor. Bu prim üreticiye 7-8 ay sonra ödeniyor.
Sayın Bakan destekleme primi ödenecek dedi, tarih verdi. Vatandaşın paraya ihtiyacı var O tarih geçti hala ödenmedi. Destekleme primi almak için bankalara gelenler hüsrana uğradı. Gübreye, 1 yılda yüzde yüz zam yapıldı. Taban fiyata bu yansıtılmalıdır. Çiftçi, köylü en büyük zararı bu hükümet döneminde gördü. Çaya yıllardır düşük fiyat veriliyor, destekleme primi hala ödenmemiştir.
Oda başkanları sesini çıkartmıyor
Esnafımız siftah yapmadan kapatıyor Ama esnaf odaları başkanı, Ticaret Odası Başkanı, Borsa Başkanı hala suskun. Çayda kota ve kontenjan kaldırılmalıdır. Kaçak çay acilen önlenmelidir. Çünkü ürettiğimiz çay Türkiye’nin tüketimine yetmiyor. Türkiye’de yılda 250 bin ton kuru çay tüketilirken üretimimiz 200 bin ton ancak oluyor. Çaykur kaliteli çay yapmak istiyorsa fabrikaların kapasitesini artırarak çayı taze alıp kaliteli çay üretebilir. Çaykur’ un kapasitesi günlük 6600 tondur. Bu rakam 10 bin tona acilen çıkartılmalıdır” dedi.